Juhász Tünde: A Herbafill párnájaink nem csak az alvás alatti légzés problémára vannak kifejlesztve, hanem olyan alvásproblémákra is, mint például aki nagyon nehezen alszik el. Nagyon sokan túlhajszoltak a mai életben.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az alvás az egy felesleges dolog, sőt mi több, ha alvászavaruk van, nem is fordulnak orvoshoz. Mert úgy gondolják, hogy ez nem akkora probléma, ha most egy pár napig nem alszik, vagy esetleg hetekig nem alszik.

Béky László: Bele lehet pusztulni.

Juhász Tünde: Igen, sokkal többet kellene ezzel foglalkozni. Vannak olyan gyógynövények amelyek abban segítenek minket, ha olyan alvási problémáink vannak, amikor nehezen tudunk elaludni. Azért mert egész nap stresszesek voltunk, és amikor lefekszünk ugyanazok a gondolatokkal foglalkoztatunk.

Béky László: Nem tudjuk letenni a lelkünkről.  Bekeményedik minden és egyszerűen hánykolódik az ember, Istenem, merre van a kiút?

Juhász Tünde: Igen, ilyenkor olyan gyógynövényeket használunk, mint például a levendula, a citromfű, amelyeknek nagyon jó nyugtató hatása van.

Így akkor sokkal könnyebb ellazulnunk, sokkal könnyebb elaludnunk. És ez az alvásunkat elősegíti.

Béky László: Ilyen párnájuk is van, elaltató párna?

Juhász Tünde: Így van,így van aminek a  főkomponens a levendula, illetve a citromfű és még orbáncfüvet is használunk.

Béky László: Vannak  2 kombinálva a légzéskönnyítő és az elaltató párna.

Juhász Tünde: Én az szoktam mondani, igazából, két nagy alvási probléma van. Van aki elaludni nem tud és van az olyan ember aki elalszik de viszonylag hamar fölébred.

Béky László: Vagy fölriad.

Juhász Tünde: Igen és akkor már nem tud visszaaludni.

De muszáj élesen különbséget tenni és muszáj elkülöníteni a két problémát.

Azért, mert teljesen máshogy kezelendő az, aki nem tud elaludni, mert itt először meg kell oldanunk a relaxálást, és a nyugtatást, és így elérjük azt hogy elaludjon, így a probléma megszűnik.

Jól fog reggel kelni, jól fog teljesíteni a munkájában, nem lesz stresszes, nem lesz kimerült.

Sokan például nem tudják azt sem, hogy az alvás probléma és az elhízás szorosan összefügg. Hiszen ha nem alusszuk ki magunkat, nagyon sok anyagcsere zavar, nagyon sok probléma kibillen a szervezetünk egészségi állapotából.

Például ha nem alszunk eleget, akkor éhesebbek vagyunk. Ha éhesek vagyunk, akkor sokkal többet eszünk, szénhidrátból szeretnénk minél többet bevinni a szervezetünkbe. Ezáltal a diabétesznek a kialakulása is jobban nő.

Kimutatták azt, hogy nagyon sok kettes diabéteszben szenvedő embernek alvási apnoéja van. Maga a diabétesz is szív és érrendszeri betegségeket okoz, és ha ez még plusz párosul az apnoéval….

Ugye tudjuk, hogy az apnoé miatt  szív és érrendszeri betegségek jönnek létre, megnövekszik a vérnyomás, szívritmuszavar és oxigén elzáródás illetve oxigén hiányos állapot jön létra, ez pedig könnyen lehet sztrók, és az agy részének az elhalása is bekövetkezhet.

Béky László: Ez szó szerint így van, minden ahogy elmondta. Ettől szebben nem is lehetett volna összefoglalni. Hölgyeim és uraim, megpróbálom nagyon röviden összefoglalni, arra tessenek gondolni, hogy hihetetlenül felgyorsult életet élünk. Az emberi szervezet, ugye tudjuk, sokat beszéltünk róla pszichoszomatikus lény. Első a lélek és utána szoma a test.

Kettő között van egy kapcsolat, a vegetatív idegrendszer.

Ennek van két működési formája, egyik amikor mindennek meg kell felelni ez a szimpatikotonia, a nyugalom pedig a paraszimpatikotonia. Ugye eddig az adásban, mindig a szimpatikotoniás állapotokról beszéltünk, a paraszimpatikotóniáról, tehát a nyugalomról kevés szó esett.

Most ebben a műsorban arról beszélünk, hogy a kettőt egyensúlyba kell tartani, mert a gázra is csak akkor tudunk lépni, ha van üzemanyag és az üzemanyag az éjjel termelődik meg.

De ha nem pihenünk éjszaka, ha nem pihenjük ki magunkat, az agyunk nem törli ki a napi gondokat, nem viszi le a tudatalattiba.

Emiatt izgatottan alszunk, mert sokszor a tudatalattiból rémálom formájában feljönnek a megoldatlan dolgok.
Nagyon furcsa, de elmondom, hogy nekem is sokszor évtizedekkel ezelőtti, 20, 30, 40 évvel ezelőtti lelki gondok, bajok amik akkor nyomasztottak elő-előjönnek. Pedig rég túl vagyok már rajta, de mégis előjön és  kiderül hogy mégsem vagyok túl rajta.