Mi mindenre képes a gondoskodó természet és az emberi leleményesség?

Béky László: Tisztelettel köszöntöm Önöket Hölgyeim és Uraim a Vitál televízióban a Vitalitás Magyarul Életerő című műsornak a nézőit. Béky László természetgyógyász vagyok a műsor gazdája és nagy tisztelettel köszöntöm Juhász Tündét a Herbafill ügyfélszolgálattól.

Béky László: Hölgyeim és uraim! Eddig mindig arról beszéltünk hogy nappal mi történik velünk reumatológiailag, bőrgyógyászatilag, emésztőszervileg, és így tovább, de ma fordítunk egy kicsit a biológiai ritmuson és arról beszélünk, hogy tudunk-e aludni vagy nem?

Ha tudunk akkor miért tudunk? Ha nem akkor miért nem?

Hát főleg a második igaz a miért nem tudunk aludni. Ennek nagyon sok oka van: Maga az inszomnia, a rosszul alvás, egy olyan hatalmas gyűjtőfogalom amibe a pszichológia, a pszichiátria, a neurobiológia, a belgyógyászat, a gégészet az ideggyógyászat, mint közös tudomány beleteszi mindenki a magáét és ebből egy csodálatos, nagyon magas szintű tudomány alakult ki. Holnap reggelig is csak a tartalomjegyzék ismertetésére kerülhet sor, de ma egy nagyon különleges módszerrel és rendszerről fogunk beszélni, arról hogy a gyógynövények hogy segítenek néhány olyan dologban, ami ebbe az alvászavar kategóriájába tartozik.

Két témát fogunk átbeszélni: egyik a biológiai ritmusnak a felborulása, amiért mi magunk vagyunk a felelősek.

Egyik az úgynevezett makró ritmus, amikor az évszakok változását nem vesszük tudomásul, hogy hosszabbodnak az éjszakák, kevesebb a fény, többet kell aludni, és ugye így nem vesszük észre,  ennek azt a részét amikor nappal van, tehát az egy napi ritmus.

Késő éjszakáig nézzük a televíziót, hallgatjuk a rádiót, szöszmötölünk a számítógép előtt, és a biológiai ritmust, az alvás, ébrenlét szabályozásának a vezérlését nem vesszük figyelembe.Este kérem szépen nyugtatókat, tablettákat kapunk be, reggel meg isszuk a kávét, hogy valahogy kinyissuk a szemünket, nahát erről fogunk beszélni, ez az egyik téma.

A másik pedig egy sokkal kegyetlenebb dolog, amit a férfiak nagyon szégyellnek, az hogy széthorkolják az éjszakát. Alvási apnoe ennek a neve. Nem arról van szó hölgyeim és uraim, hogy a feleségünk, gyermekeink, unokáink nem tudnak aludni mellettünk, ez fél százaléka a témának, hanem az hogy meghalunk, időnek előtte meghalunk, elbutulunk, az agykéreg sejtjei tömegesen pusztulnak.  

Ez az apnoe nem csak az agyban, hanem a szívben, az egész szervezetben oxigénhiányt okoz és jelentősen hosszú- hosszú évekkel rövidíti meg az életünket.

Kedves Tünde, Jól foglaltam össze a bevezetést?

Juhász Tünde: Igen, tökéletes volt.

Béky László: Mi a maguk kutatási témája? Alvással foglalkoznak és a gyógynövények együttes hatásával, és ahogy így adás előtt beszéltünk, úgy volt hogy először azt mondták, hogy álompárna, édes-édes álom, aztán kiderült, hogy egy bizonyos Asztma Szövetség másképp nyilatkozott.

Juhász Tünde: Igen, így van. A gyógynövényeknek nagyon sok jótékony hatása van, amit nemcsak teában élvezhetünk és használhatunk, hanem magát az illatanyagokat ha belélegezzük, amit a növények kibocsátanak magukból, ez hat a szervezetünkre, érzelmeket vált ki, illetve felszívódik a tüdőn keresztül, bejut a véráramba, a szervezetnek azon részére, ahol a legfontosabb, hogy kifejtse a jótékony hatását.

Vannak olyan gyógynövények, amik a légzést segítik, ilyen például a borsmenta, ánizs, kakukkfű gyógynövények. Ha ezeket a gyógynövényeket lélegezzük be, akkor a légút tiszta marad.

Az Országos Asztma és Allergia Egyesülettel teszteltettünk párnát, akik úgy nyilatkoztak, hogy ez a párna olyan jótékonyan hat allergiás, asztmás időszakban, tisztítja a légutakat, megszűnik az orrdugulás, az orrfolyás, nem kelünk fel hajnalban arra, hogy nem kapunk levegőt, hogy be van dugulva az orrunk. Egyenletessé teszi a légzést és ezáltal nyugodt alvást biztosít.

Béky László: Nagyon kellemes a párna illata, és az is érdekes hogy ha ezt én összenyomom, akkor rugalmasan visszajön. Adás előtt arról is beszéltünk, hogy mint műszaki fejlesztő, a férjével együtt valami egészen különleges módszert dolgoztak ki, ami világszabadalom, hát merjük kimondani, itt adás előtt bemutatták a szabadalmi védjegységet is. Mi a világszabadalomnak a lényege?

Juhász Tünde: Az a lényege, hogy gyógynövényes párnát már régebben gyártanak, de úgy,hogy ömlesztve használják benne a gyógynövényeket.

Ez azt jelenti, hogy a gyógynövények egymással szorosan találkoznak, érintkeznek. A párna elveszíti a komfortosságát, nem lesz rugalmas. Hogyha ilyen párnán alszunk, akkor ezek a gyógynövények töröződhetnek, nem tudnak kiszellőzni, azáltal, hogy szorosan egymás mellett helyezkednek el.

Béky László: Tehát az alvási kifújt párát magukba veszik. Akár még penészedhetnek is.

Juhász Tünde: Így van, pontosan. Dohosodhatnak, ezáltal gombás és egyéb fertőzéseket is okozhatnak.

Az általunk kifejlesztett Herbafill eljárás abban világszabadalom és abban újdonság és különleges, hogy rugalmas szálak közé vannak bevíve a gyógynövények. Ez a rugalmas szál lehet természetes, illetve mesterséges szál és ezáltal a Herbafill párnában egyenletesen helyezkednek el a rétegek között a gyógynövények.A Herbafill párna minden részében ugyanolyan illat intenzitással található a gyógynövény, megőrzi a párna a komfortosságát. Arra szolgál, ami az igazi célja, az hogy a fejet megtartsa, kényelmes legyen, puha legyen és jól tudjunk rajta aludni.

Béky László: Ki találta ki ezt a rugalmas módszert? Maga vagy a férje?

Juhász Tünde: Ketten a férjemmel, ketten fejlesztettük ki.

Béky László: Hogy volt? Rosszul aludtak és addig forgolódtak az ágyban kínlódva amíg kitalálták?

Juhász Tünde: Igazából ennek az a története, hogy nagyon régen az aloe verával átitatott vásznak jelentek meg a piacon, és mi elkezdtünk azon gondolkodni hogy az emberek, el fogják-e hinni a termék hatását, hiszen se színe, se illata.

Azon gondolkodtunk,hogy miért ne lehetne olyan növényt tenni az ágyneműbe amit mindenki ismer, tudják a jótékony hatását, hiszen Magyarországon rengeteg gyógynövény megtalálható és nagyon-nagyon sokan fogyasztanak is gyógynövényt, bár még többen fogyaszthatnának, és nem kell magyarázni azt, hogy a borsmentának nem kamilla illata van, hanem menta illata és az milyen kellemes és hűsítő illatú.

Béky László: És ugyanez igaz a kakukkfűre, az ánizsra, a komlóra, a citromfűre és a levendulára, hogy csak egy néhányat említsek.

Juhász Tünde: Így van az ánizsra a levendulára, így van mindenre igaz, és így kezdtünk el gondolkozni. Megnéztük hogy hogyan tudjuk ezeket a gyógynövényeket a mi technológiánkba beilleszteni, hogyan lehet ebből olyan terméket formálni, ami használható. Komfortos és ami különleges benne, nem csak párnára fejlesztettük ki, hanem akár paplanba, matracvédőbe is alkalmazható.

Mégpedig úgy, hogy kimondottan ebbe a rugalmas rétegbe, ami a Herbafill paplant is alkotja, képesek vagyunk a rétegek közé bejuttatni a gyógynövényeket,mégpedig úgy, hogy a gyógynövények a rétegek között ki tudnak szellőzni, tud közöttük járni a levegő, az alvás során a töltet, ami nedvességet felvesz, ugyanúgy ki tudja párologtatni.

Béky László: Bocsásson meg és mi van hogyha a paplan, nem paplan hanem alulra tesszük és rátesszük a lepedőt és felülre egy ugyanilyen paplant? Tehát két rétegű gyógynövénybe belebújunk.

Juhász Tünde: ez is megoldható. Ez majdnem ahhoz hasonló mint, amikor fürdőt veszünk a gyógynövényekből és utána ugye nem törölközünk meg hanem bebugyoláljuk magunkat egy köntösbe, hogy az illóolajok a bőrünkön keresztül is még jobban felszívódjanak és befekszünk az ágyba és ott még eltöltünk egy pár órát, azért hogy felszívódjon a gyógynövény, hogy a keringésbe bejusson.

A Herbafill nehéz elalvás elleni párnáról bővebben.