Amikor a vizsgadrukk kifejezés előkerül, majdnem mindenki egy dolgozat, vagy szóbeli felelet előtti lámpalázra, hirtelen rosszullétre gondol. Ebben nincs semmi különös, hiszen az általános tünetek általában ezek, vagy épp a kellemetlen hasmenés. Mikor kamasz gyermekünk izgul, sok esetben hajlamosak vagyunk az enyhe sajnálat mellett legyinteni és azt mondani magunknak, majd túl lesz rajta. Sok esetben ez így is van.

 De ma már egyre több fiatalnál okoz komolyabb problémákat a vizsgadrukk.

Komolyabb gondot is okozhat a szorongás

Mindenki emlékszik azokra a tanárokra és órákra, amiktől rettegett a középsuli alatt. Aztán eszébe jut az érettségi és mosolyogni kezd, hogy mennyire felesleges is volt az a bizonyos pánik.

Ez azonban sovány vigasz egy mai tininek.

Hiszen rajtuk már jóval nagyobb a nyomás. Az ő napjuk már nem csak annyiból áll, hogy reggel suliba mennek délután pedig némi házifeladattal felvértezve hazatérnek.

Vizsgára való felkészülés előtt

Ma már gyakori a 0. óra, a fakultáció és mindenféle különóra, kizárólag azért, hogy a gyerek tartani tudja a lépést és bejusson a számára ideális felsőoktatási intézménybe. Már kilencedik osztályban, mikor még fel sem fogta, hogy másik iskolába került, arról kezdenek beszélni a tanárok, hogy mennyire fontos az érettségi. Természetesen fontos, de még fontosabb az egészség, mivel enélkül nehéz bármit is véghez vinni.

Nagyon fontos a jó, és megértő családi környezet.

Függetlenül attól, hogy otthon milyen támogató környezet vesz körül egy fiatalt, rengeteg a stresszhatás. Az, hogy elképesztően hosszú időt tölt valaki a padban, majd hazamegy és újra hosszú órákat görnyed a lecke felett, nagyon sokat kivesz az emberből.

Ráadásul a gyermekeink belépnek a pubertásba, ami ismételt frusztrációkat okoz.

Pubertás korba lépés

Azon kívül, hogy a jegy jó legyen, egyre fontosabbak a külső visszajelzések, a társak véleménye is. Egy felelésnél például már nem csak azért ideges a diák, hogy a tanár és a szülők elégedettek legyenek, hanem azért is, hogy közben semmilyen negatív megjegyzést ne kapjon a többiektől sem.

Hétköznapi gondok, fontos a pozitív visszajelzés

Vannak olyanok, akik könnyedebben veszik a nehézségeket és az esetleges cikizést, de mások jóval érzékenyebben reagálnak mindenre. Bennük sokkal nagyobb lesz a stressz és az azzal járó félelem. Amennyiben a keletkezett feszültséget nem tudják megfelelően levezetni, úgy a folyamat csak rosszabbodik és egyre szorongóbbá válnak. Ekkor már nem egy egyszerű hasfájás okozza a bajt.

A tini szép lassan zárkózottabbá, olykor depresszióssá válik. Ha nem figyelünk eléggé, ezt könnyen a kamaszodás számlájára írjuk. Az anyukák jelentős része persze érzi, hogy valami nem stimmel és egyre aggasztóbb jelekre is felfigyel. A gyerek morcosabb, kényszer evésbe, vagy számítógépes játékokba menekül. Nem mesél az iskoláról, vagy csak unottan, zavartan teszi azt. Gyakran panaszkodik mindenféle fájdalomra, nem akar suliba menni, esetleg lóg is.

Szorongás és napi stressz

Elégedetlen a saját teljesítményével és aggódik a jövő miatt.

Szomorú, vagy komor az arca és egyre sápadtabb. Feltűnik, hogy nagyon kialvatlan, esetleg kiabál, vagy beszél álmában. Ilyen helyzetekben egy anyának kizárólag azon jár az esze, hogy hogyan is segíthetne? Ebben a korban ez nem olyan könnyű, mint egy kisgyereknél, hiszen a tinédzserek eleve nehezebben nyílnak meg. Talán sokat segíthet, ha a szülő a saját példájával próbálja megmutatni, hogy nem kell mindent véresen komolyan venni.

Fontos az állandó pozitív megerősítés  és éreztessük vele, hogy egy esetleges rossz eredmény ellenére is mi szeretjük őt és büszkék vagyunk rá.

Még mikor úgy tűnik, hogy nem figyel, vagy túlságosan elkeseredett, akkor is megragadnak benne a kedves szavak, amikből később táplálkozhat.

Állandó pozitív megerősítés a szülőktől

A segítség nem az irányítás átadását jelenti, de jót tesz, ha kikérjük a véleményét és ügyelünk rá, hogy szórakozzon is. Ha talál valamilyen elfoglaltságot, ahol levezetheti a feszültséget és ez nem veszélyes, mindenképp pártoljuk. Egy jó, vagy könnyebb napirend is csodákra képes.

Megfelelő alvással a vizsgadrukk ellen

Szerencsére a megfelelő alvást is biztosíthatjuk a számára, a vizsgadrukk és szorongás elleni párnával.

A benne található gyógynövények nyugtatóan hatnak az idegrendszerére és azonnal ellazítják. Segítségével nem kell többé, amiatt aggódni, hogy gyermekünk kénytelen kialvatlanul és hulla fáradtan iskolába menni, felelni és dolgozatot írni. Mivel megkapja a szükséges pihenést, nem gyengül le az immunrendszere és kevesebbet lesz beteg. A vizsgadrukk és szorongás elleni párna nem okoz függőséget, természetes módon, garantáltan megnyugtatja gyermekünket.

vizsgadrukk, szorongás esetén párna