Napjainkra a depresszió kifejezés sok esetben egészen új értelmet nyer. Gyakori, hogy ha valaki rosszkedvű, vagy bánatos, csak annyit mond: depis vagyok! Bizonyos szempontból persze van benne igazság, de mégis hajlamossá tesz minket elbagatelizálni a problémát. Az aki valóban a depressziótól szenved, sajnos korántsem tudja ilyen könnyedén kezelni a helyzetet.

A depresszió betegség, méghozzá meglehetősen komoly. Vannak árnyalatnyi különbségei, sőt ma már különböző fajtáit diagnosztizálják, de a lényeg mégis az, hogy a beteg tényleg beteg! Magán a kóron általában a hosszantartó negatív hangulat, esetleg hangulatingadozás, szorongás, passzivitás, fáradtság, kellemetlen, szélsőséges esetekben öngyilkos gondolatok együttesét értik. A közhiedelemmel ellentétben természetesen nem új keletű, 20-21. századi betegségről beszélünk, mindössze az elnevezés, hozzáállás és kezelés más. Persze tény, hogy manapság jóval több embert diagnosztizálnak depresszióval, mint egy-két századdal korábban, köszönhetően a „modern” ember életvitelének.

Az orvosokat érthető módon régóta foglalkoztatja a depresszió és annak leghatásosabb kezelési módja. Tudjuk, hogy általában valamilyen trauma váltja ki, sőt akár genetikailag is hajlamosak lehetünk rá. Az is jó ideje ismert, hogy a betegségnek meglehetősen sok köze van az agyunkhoz. Egész pontosan annak nem megfelelő működése, például hormonhiány áll a háttérben. Az viszont, hogy a folyamat miként játszódik le, illetve egész pontosan az agy mely területein okoz zavart csak mostanában lát napvilágot.

A technikai fejlődés egy sor csodát hozott magával az orvostudományban, ilyen az MRI gép is. A legtöbb ember ugyan elsőre megijed már magától a szótól is, ami érthető, de a gép kutatások sorát segíti, többek között a depresszió vizsgálatát is. Több ezer ember bevonásával újabb és újabb tanulmányok születtek, melyek megmutatták mi is történik valójában.

Egész egyszerűen arra kell gondolni, hogy különböző tesztek segítségével az orvosok összehasonlították a depresszióban szenvedő betegek és egészséges társaik agyműködésének képét. Ebből egyértelműen kiderült az, amit már korábban is sejtettek, hogy a depressziós páciensek ingerületátvitelével, vagyis az idegek közötti kapcsolattal van baj.

a depressziós páciensek ingerületátvitelével, vagyis az idegek közötti kapcsolattal van baj

Normális esetben az agyunkban a sejtek elektromos jelekkel kommunikálnak egymással, ám ez a jelenség bizonyos helyeken lelassul, vagy nagyon egyszerűen szólva szakadozni kezd. A limbikus rendszer, mely az érzelmeinkért is felel, nagyon szoros kapcsolatban van a homloklebennyel. Elméletileg a két agyféltekében a homloklebenyek más-más szerepet töltenek be. Vagyis a bal oldalon a pozitív, kellemes érzelmek, a jobb oldalon a negatív, rossz érzések jelennek meg. A depresszióval küzdők esetében a bal oldali homloklebeny aktivitása nagyon alacsony, még a jobb oldali, vagyis a negatív érzelmeké túlságosan magas. Ezt az MRI-n kívül EEG vizsgálatok is megerősítik. Így talán érthető, hogy a depressziós ember miért is érzi szinte állandó jelleggel olyan rosszul magát.

A betegség, sok esetben bizonyos életmódbeli változtatással megelőzhető, de annak sincs oka komoly aggodalomra, aki már beteg. A depresszió ugyan egyre gyakoribb, de ma már nagyon jól kezelhető. Elsőként mindenképp szakember segítségét kell kérni, aki különböző megoldásokkal szolgálhat. Többféle antidepresszáns és természetes módszer közül lehet választani. A legfontosabb, hogy legyünk türelmesek, akár egy szerettünkről, akár rólunk van szó. A megfelelő biokémiai folyamatok helyreállítása és egy adott trauma feldolgozása időigényes folyamat. A szervezetnek újra fel kell töltődnie a pozitív elemekkel, gondolatokkal és a szükséges hormonokkal egyaránt.

A gyógyulás során és egész biztosan még utána is, jó társunk lehet a stresszoldó párna. A termék kiváló minőségű és kellemes illatú gyógynövényekkel van töltve, melyek amellett, hogy oldják a feszültséget, a megfelelő minőségű alvást is garantálják. Ez nagyon fontos, mivel bizonyos hormonok, például a melatonin(stressz kezelés), kifejezetten alvás alatt termelődnek. A stresszoldó párna azt nyújtja, amire a betegnek a leginkább szüksége van, vagyis a nyugalmat és a pihenést!

A nyugtató hatású stresszoldó párnáról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.

stressz, kimerültség, idegesség esetén párna