Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a depresszió népbetegség. Becslések szerint közel 350 millió embert érint világszerte. Főként a fejlett országokat és Európát sújtja. Hazánk sajnos túlságosan is előkelő helyen áll a betegek számát tekintve. Ennek ellenére magát, a depressziót még mindig nem vesszük elég komolyan.

A WHO korábban 2020-ra várta, hogy a depresszió a második leggyakoribb betegség legyen. Ezt sajnos már 2013-ra sikerült elérni. Ha így folytatjuk, a kór nagyon hamar az első helyre ugorhat. Rendszeresen készülnek felmérések arról, hogy hol a legnagyobb a baj! Mi magyarok majdnem mindig az első 3-ban, 5-ben, vagy 10-ben végzünk.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon, több mint fél millió ember kap pszichiátriai kezelést. Ami azonban igazán érdekes az az, hogy miért is járnak orvoshoz. Az első ok a szorongás, amivel 150 ezer embert kezelnek. A második a depressziós zavar, vagy epizód, ami összesen 130 ezer személyt érint. Érdekesség, hogy a súlyos stressz egy külön kategória, ezzel 25 ezer pácienst kezelnek.

A magyar lakosság körében jóval gyakoribb a depresszió, mint amiről tudunk

Tényleg ilyen rossz a helyzet?

Az előbbi számok már önmagukban is megdöbbentőek, a valóság viszont sokkal elkeserítőbb. Az igazság az, hogy bár maga a stressz és annak hatásai is egyre ismertebbek és a depresszió fogalma is beépült a köztudatba, az emberek mégis szégyellik a dolgot. A szakemberek úgy vélik, a magyar lakosság körében jóval gyakoribb a depresszió, mint amiről tudunk. Egyes becslések szerint 2 millió, mások szerint akár ennél is jóval több, azaz 3 millió személy szorulna valamilyen segítségre. (Az eltérő számok, az eltérő mérési módszerekből adódnak)

Hogy jutottunk idáig?

Annak ellenére, hogy az egészségügyi rendszer milyen kategóriákba sorolja a pácienseket, az elsődleges kiváltó tényező a stressz. Ez persze lehet kisebb, vagy nagyobb mértékű és számos lelki tényező áll mögötte. Vannak, akik a súlyos magánéleti problémákat viselik érthető módon nehezen, míg mások a mindennapi rutinba, vagy egy esetleges anyagi nehézségbe fáradnak bele teljesen.

Sajnos rengeteg ember gondolja úgy, hogy ha felkeresi a problémáival az orvost, vagy egyáltalán csak beszél róla a környezetének, akkor majd megbélyegzik. Sokan azt sem tudják, hogy az orvosok szerint sem az állandó gyógyszer adagolás a megoldás. Lehetőség szerint ők is terápiával és életmódváltással igyekeznek segíteni.

Mi lehet a megoldás?

Az első, amiben a szakma egyetért, hogy minél gyakrabban kell felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a depresszió, a szorongás és minden egyéb, amit a stressz kiválthat, betegség! Kezelhető állapot, amit igenis meg lehet gyógyítani! Minél több szó esik arról, hogy a mai rohanó világot nem könnyű kezelni, a betegek annál kevésbé fogják kínosan érezni magukat.

Azt is újra és újra hangsúlyozni kell, hogy minél előbb ismerjük fel a problémát, annál rövidebb idő alatt szabadulhatunk meg a bajtól. Az embereknek tudniuk kell, hogy ma már számos alternatív módszer is létezik. A legnagyobb hiba, amit valaki elkövethet, ha önhatalmúlag kezd el valamilyen ismeretlen gyógyszert szedni. A nyugtatók és altatók hosszú távon nem oldják meg a problémát.

Szerencsére egyre többet beszélnek a különböző pszichoterápiák hasznosságáról. Már az, ha egy bajban lévő személy elmesélheti a gondjait valakinek, hatalmas segítség. Az orvosok az egészséges táplálkozás és a mozgás szerepére is igyekeznek felhívni a figyelmünket. Ezek a megelőzés mellett a felgyülemlett stressz kezelésében is kiemelt szerepet játszanak.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon, több mint fél millió ember kap pszichiátriai kezelést

Hogyan segíthetünk magunkon?

Tény, hogy először, magát a betegséget kiváltó okot kell felkutatni és orvosolni, de ez alatt és ezt követően is nagy segítség az életmódváltás. Nem feltétlenül kell rögtön hatalmas változásokat beiktatni. Öt perc jókedv és egy nagy beszélgetés is sokat lendíthet rajtunk. Beiktathatunk néha egy sétát, heti egy salátát és egy jó filmet is. Utánakérdezhetünk a gyógynövény boltokban, hogy mit ajánlanak. Pár száz forintért már remek „nyugtató” teákat lehet kapni, fogyasszunk néha egy csészével!

A legfontosabb viszont mindig észben tartani, hogy nem vagyunk egyedül. Még ha a világ más képet is sugároz felénk, senki sem tökéletes. Mindenkinek van problémája, legfeljebb nem beszél róla. Ne szégyelljük, ha most pont nehezebb időket élünk, később ebből erőt meríthetünk!

Ezen kívül ne feledkezzünk meg a pihenésről sem! Erre biztos sokan rávágják, hogy könnyű azt mondani. Nos, itt sem arra gondolunk, hogy vegyünk ki néhány napot és ne törődjünk semmivel. Tudjuk, hogy a többség ezt nehezen tudná megoldani. A lényeg nem is ez, hanem a lopott öt percek és az igazi alvás.

A Herbafill stresszoldó párnánk segít, hogy nyugodtan végig aludjunk egy egész éjszakát. Kifejezetten feszültségoldó gyógynövényeket tartalmaz, melyek illóolajai azonnal ellazítanak minket. Egy kimerítő nap után végre nem kattogunk tovább. A stresszoldó párna kényelmes, kellemes illatú és valóban használ. Hagyjuk magunk mögött a tegnapot és ébredjünk kipihenten, újult erővel!

stressz, kimerültség, idegesség esetén párna

A nyugtató hatású stresszoldó párnáról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.