Iskolai felszerelés? Megvan! Új tornacipők? Megvan! Allergia és asztma? Felkészültetek, mindent tudtok? A lista csak akkor lesz teljes, ha megbizonyosodsz arról, hogy Te és a gyermeked minden tekintetben készen állnak a tanévre. “Az allergia és az asztma az óvodai, iskolai tanév alatt óriási kihívást jelent,” mondja egy híres amerikai allergológus.” Ha előre tervezel, és megismered az óvodai, iskolai eljárásokat, amelyek a gyermeked egészséges állapotának megőrzésére szolgálnak, akkor TE is készen állsz a tanévkezdésre. Nagyon fontos, hogy tanítsd meg a gyermekedet, hogy tudja, az allergiájának mi a kiváltó oka, mit kell tennie vész esetén, és ezt közösen beszéljétek meg az óvodai, iskolai pedagógusokkal, orvosokkal. Négy fontos dolog, amiről fontos meggyőződnöd, ha allergiás, asztmás a gyermeked.

1. Bizonytalan vagy, kérdéseid vannak?

Bátran tedd fel őket! – Ha kérdésed van a gyermeked egészségével kapcsolatban, azokat kérdezd meg tanévkezdéskor. Kérdezd meg előre, hogy az óvoda, iskolaorvos hogyan kezeli az allergiás vészhelyzeteket. Mi van akkor, ha a gyermeked nem emlékszik arra, hogyan használhatja az adrenalin injektorát, vagy nem találja meg? Van-e az iskolai orvosi rendelőben készlet az epinephrin-ből és az asztma gyógyszerekből? Hogyan tanítják az oktatók az allergiás reakciókra reagálást? Írjál össze egy listát, és vidd magával, amikor találkozik az óvoda-, iskolaorvossal. Allergiával kapcsolatos kérdések az óvoda-,iskolaorvoshoz  

2. Győződj meg róla, hogy helyes a felállított élelmiszerallergiás diagnózis!

Nagyon sok gyereknek van ételallergiája, de sokukat hibásan diagnosztizáltak olyan tesztelés miatt, amelyre nincs is szükség. Ez szükségtelenül csökkentheti az élelmiszereket a gyermek étrendjéből, ami negatívan befolyásolhatja táplálkozási egészségüket. A vér és a bőr tesztek nagyon hasznosak, de csak akkor, ha a gyermeked már reagált egy élelmiszerre, és nem csak a tesztek mutatták ki az érzékenységet. Nagyon fontos, hogy egy allergológus diagnosztizálja az ételallergiát. Ha gyermekednek van valamilyen ételallergiája, Akkor feltétlenül gondoskodj arról, hogy az óvoda, iskola teljes körű tájékoztatást kapjon. Az allergológussal és az óvodai, iskolai munkatársakkal dolgozzatok ki egy olyan cselekvési tervet:
  • amely felsorolja az allergiás gyermeked élelmiszereit,
  • illetve allergia esetén milyen kezelést kapjon a gyermeked,
  • valamint a sürgősségi esetekben a kapcsolattartási információkat.

3. Az allergének az óvodában, iskolában is rejtőzhetnek?

Természetesen azt tudod, hogy hol találhatók allergének az otthonotokban és a környéketeken. Az óvodában, iskolában lehetnek olyan rejtett allergének, amelyek tüsszentést és nehézlégzést okoznak.
  • Például előfordulhat, hogy a gyermeked attól is allergiás lehet, ha valamelyik osztálytársa kisállatot tart otthon, és annak szőrét a ruháján vagy az iskolatáskáján beviszi az iskolába.
  • A pollen és a por az osztályteremben is telepedik, és ha nem megfelelően tisztítják, elindíthatja a tüneteket.
  • Az osztálytermi ablakok állandóan nyitva vannak? Akkor lehet, hogy amiatt kerül a pollen az osztályterembe.
Ha gyermeked azt mondja, hogy az óvodai, iskolai nap folyamán köhög, nehezen lélegzik, bőrkiütése van, folyik az orra vagy tüsszög, akkor ez jelentheti azt is, hogy allergiásak valamire az óvodában, iskolában.

Mindig fordulj szakértőhöz!

Ismerd meg az óvodát, iskolát, és az ott szóba jöhető allergia-forrásokat még az óvoda, iskola megkezdése előtt. Az allergológus megerősítheti, hogy mi okozza a tüneteket, és segít megmutatni, hogy hogyan kerülheted el a kiváltó okokat. Különösen érzékeny allergiás gyermekeknél immunterápiát (allergia elleni injekciót vagy tablettákat) írhatnak elő, amelyek csökkentik az allergia kialakulását, és csökkenthetik annak intenzitását. Ha gyermeked gyógyszert szed, az allergológus gondoskodik arról, hogy a gyógyszerek megfelelő dózisban álljanak rendelkezésre, és naprakészek legyenek. Azok az asztmás gyermekek, akik rendszeresen járnak allergológushoz, 77 százalékkal kevesebbet hiányoztak az iskolából. Ha a gyermekednél allergiás, vagy asztmás tüneteket észlelsz, azonnal fordulj allergológus szakorvoshoz. Ő fog tudni segíteni a megfelelő kezelési terv felállításában.