A várandósság idején kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, de ezt egyáltalán nem könnyű megoldani. Ma már nemcsak az árak, de a termékek összetevői is egyre nagyobb gondot okozhatnak. A különböző hozzáadott ismeretlen összetevőkön, színezékeken, tartósítószereken túl, kifejezetten problémás a cukor és a zsír. Ezt egy most megjelent tanulmány is alátámasztja, mely összefüggést talált a magas zsír és cukor tartalom, illetve az ADHD (figyelemzavar) között. Miért figyeljenek még jobban az étkezésükre a várandós nők A kutatást Angliában végezték, ahol már a gyermekek több mint 40%-a küzd valamilyen viselkedés és/vagy figyelemzavarral. 83 korai viselkedési problémában szenvedő gyermeket hasonlítottak össze 81 egészségessel. Megvizsgálták, hogy az anyák terhesség alatti táplálkozása hogyan hatott a fejlődő magzat szervezetére. Azoknál, akik szegényesebb diétával, túl sok zsírral és cukorral éltek, bebizonyosodott, hogy a gyermekben epigenetikai (öröklődő gének) változások mentek végbe. Ahogy az IGF2 gén módosult, ami az agy fejlődéséért is felel, magasabb lett az ADHD kialakulásának kockázata. Ez különösen jól látszott a 7 és 13 éves kor közötti gyerekeken. A dolog érdekessége, hogy ezek az anyukák bár rendszeresen étkeztek, a nem megfelelő minőségű anyagok miatt szinte ugyanazt az IGF2 változást érték el, mint a II. Világháború során Hollandiában éhező nők. Ezek az adatok meglehetősen ijesztőek, de tudnunk kell, hogy nem általánosíthatóak minden egyes cukorra és zsírra nézve. A kutatást végző tudósok külön hangsúlyozzák például az Omega3 zsírsavak szükségességét, melyek épp a megfelelő agyműködés kialakulását segítik a magzat szervezetében. Egyáltalán nem arról van szó, hogy mostantól a kismamák iktassanak ki minden finomságot az életükből. A gond nem egy szelet hústól, bacon-től vagy egy tábla csokitól alakul ki. várandósság alatti étkezés Fontos egy bizonyos szintű mértéktartás, de még fontosabb egy-egy vásárolt termék összetevőinek az ellenőrzése. Sokan nem is tudják, hogy milyen sokféle és fajta élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot. Ráadásul a cukrok több néven is szerepelnek egy-egy termékben. A cukor szó mellett ott a früktóz és glükóz szirup, valamint maga a cukor is számtalan anyagból, többféle módszerrel készülhet. A kukoricából előállított cukorszirup, nemcsak fruktóz, de izoglükóz néven is szerepelhet. Ma már a korábban hazánkban előállított répacukor sokkal ritkább az előbbinél. Ugyanez az elv érvényes a zsíroknál is, amikből a legkárosabb az ipari zsír. Szerencsére egyre több tájékoztató információ kerül ki mindenhová és sok alternatív, természetes anyagot is használnak. A megoldás ezekben rejlik és nem a mesterséges édesítőszerekben. Sok helyen találhatunk a boltok polcain steviát, barna cukrot, nádcukrot, mézeket és így tovább. Már megjelentek a minőségibb házi zsírok, mangalica zsír, olívaolajok, halolaj is. Természetesen az árak mindenhol eltérőek és itt-ott valóban kifejezetten magasak. Ebben az esetben érdemes felkeresni a piacokat, gyümölcsöket és zöldségeket vásárolni, illetve nyugodt szívvel válogatni és figyelmesen végigolvasni egy termék címkéjét. A lényeg, hogy néhány apró változtatás és egy jó étrend rengeteg problémától mentheti meg a kismamát és a leendő kisbabát is, ez pedig mindent megér!