Egyre többet hallunk róla, hogy milyen ártalmas a gyerekekre a túl sok édesség. Már nem csak a rossz fogaktól, de a gyermekkori cukorbetegségtől is tartanunk kell. És persze ott az a sok kutatás ami a hozzáadott színezékek és egyéb mesterséges ízfokozók és adalékanyagok ijesztő következményeiről beszél. Mikulás előtt sok szülő lesz tanácstalan. Szeretné, ha a gyermek nem csalódna, ugyanakkor jó lenne, ha aránylag egészséges dolgokat fogyasztana. De hogyan lehet ezt egyszerre összehozni úgy, hogy még a pénztárcánk is bírja? Egy kis utánajárással, ami adott esetben mindössze több sor bejárását jelenti egy boltban, nagyon jó áron hozhatunk össze egészséges és finom Mikulás csomagot. Segítségképpen mutatunk néhány ötletet, íme:

1. Csokoládé

Igazi Mikulás csomag nem létezhet csoki nélkül. Ez akkor is igaz, ha egészségre törekszünk. A legjobb választás egy aránylag magas, de minimum 35% kakaó szárazanyag tartalom fölötti termék. Erre sokan azt mondják, hogy drága és tény, hogy az ilyen szeletek magasabb árkategóriába esnek. Ha azonban összeadjuk, hogy mennyibe kerül mondjuk két márkásabb, vagy 4 igazán olcsó termék, akkor ugyanott tartunk. Ma már a legmagasabb 99%-os kakaó tartalmú csokiból is beszerezhetünk egy egész nagy táblát 250-300 Ft-ért. Adott esetben még ezekből is találunk olcsóbbat, ráadásul a kifejezetten szinte 100%-os termékek a gyerekeknek úgysem fognak ízleni a keserű íz miatt. A lényeg az aránylag jó minőség. A kevesebb tehát több. Érdemes egy nagy tábla helyett, néhány kisebb, magas kakaó tartalmú tejcsokit választani. Akinek ez nem tetszik, az gondolkodjon például egy kókuszos csokiban, de mindenképp ellenőrizze, hogy miből van a bevonómassza. Némelyik ugyanis egyáltalán nem tartalmaz kakaót, csak színezéket és cukrot. Nekünk ezeket kell kerülnünk! Igazi Mikulás csomag nem létezhet csoki nélkül.

2. Narancs, vagy mandarin!

Ízlés dolga, de jó, ha a csomagba kerül egy kis friss gyümölcs. A narancs és a mandarin C-vitamin tartalma vitathatatlan. A gyerekek többsége talán jobban szereti ilyenkor a mandarint. Ez picivel édesebb és jó esetben a héja is vékonyabb. Az egészen kicsik is könnyen meg tudják pucolni. Mindkét gyümölcs ára idény és fajta függő. Mennyiség szempontjából talán jobban megéri a mandarin, de az is tény, hogy nem kell rögtön fél kilót beletenni egy csomagba. Két-három darab egy gyerkőcnek néha dosztig elég és a költségvetést sem viseli meg igazán.

3. Aszalt gyümölcsök

Nagyon finomak és nagyon egészségesek a natúr aszalt gyümölcsök is. Elképesztően széles a választék a szilván, barackon át az áfonyáig. Ugyanakkor a gyerekek leginkább az aszalt almát szeretik. Ez egészen olyan, mint egy különleges chips. Az aszalványok sem tartoznak az olcsóságok közé, de szerencsére kis kiszerelésben is árusítják őket. Itt még a kevésbé márkás termékekre is jellemző a minőség, különösen, ha hazai gyümölcsből készül.

4. Müzli szeletek

A müzli szelet még mindig nagyon népszerű. Találunk natúr, csokis és joghurtos darabokat is az üzletben. A legolcsóbbak kb. 50 Ft-ba kerülnek. Innen mennek fel az árak fokozatosan. Amire itt figyelni kell az értelemszerűen az, hogy mivel tapasztották össze a kis szemeket. Akár glükóz, akár fruktóz szirup van a csomagoláson, az mindenképp töménytelen mennyiségű cukrot jelent. Ezek helyett inkább sima csoki. Ha viszont azt látjuk, hogy a szelet mézzel készült, akkor tegyük bátran a kosárba. Nem fog ártani!

5. Kekszek

Jó, ha teszünk a csomagba egy kis teljes kiőrlésű gabonából készült kekszet. Esetleg egy szintén keksz állagú zabszeletet. Itt is a márkától függnek az árak, de aki megteheti, ne hagyja ki. Egészséges és valóban tápláló nasi, ami aránylag sokáig el is áll.

6. Mogyoró, dió, kesudió, mandula

Talán most néhányan azt mondják, hogy tudjátok ti mennyibe kerül egy kiló dió és ha talál is az ember milyen nehéz feltörni? Nos, tudjuk. De itt sem kell óriási mennyiségre gondolni, mindössze egy-két darabra. Ami igazán megéri az a földimogyoró. Az ünnepek közeledtével ezt gyakran akciósan is meg lehet vásárolni és mi magunk válogathatjuk ki. Kipróbált tény, hogy 4-5 db-ot is lemérnek és eladnak. Akinek jut rá egy kis ideje, az egy filctoll segítségével könnyen csinálhat belőle mókás kis figurát is. A gyerekeknek tetszeni fog. Zacskós finomságokat is találhatunk egész jó áron. Natúr, cukrozott és sós termékeket is árulnak. A legjobb választás természetesen a natúr, de esti nasinak egy csomag sós mogyoró, vagy kesudió, pisztácia is jól jön. Kedvezhetünk a gyerekeknek, főleg a kicsit nagyobbaknak az ízesített kukoricaszemekkel is. Itt arra kell ügyelni, hogy valódi fűszert és ne aromákat tartalmazzon a zacskó. Még idősebbeknek (mert a csomagot ők is várják) jó ötlet egy zacskó natúr vagy sós micros pattogatott kukorica is. Ez nem a legegészségesebb termék, de még mindig jobb, mint a töménytelen cukor. Mogyoró, dió, kesudió, mandula

7. Cukorkák

Ha már a cukroknál tartunk, nem hagyhatjuk ki a cukorkákat, gumicukrokat sem. A fogak szempontjából és a cukor tartalom miatt távol áll az egészségestől, de kihozhatunk belőle valami jót is. Ha egy zacskó valóban gyógynövényes, mentolos, esetleg vitaminos cukorkát, vagy gumicukrot választunk, az hasznos is lehet. Különösen a náthás, influenzás időszakban eshet jól egy hűsítő cukor a toroknak. Amire ügyeljünk az az, hogy a cukorkák a zacskón belül is külön csomagoltak legyenek, így mehet egy-két szem is a csomagba. Egy igazán egészséges Mikulás csomagba természetesen nem javasoljuk a cukorkát, de álszentség lett volna nem megemlíteni! Ezeket az ötletek nyugodtan vehetjük egyfajta kiindulási alapnak. Nyilván mindenki az idejéhez és lehetőségeihez mérten vásárol ilyenkor is. Ebből a listából viszont látható, hogy kevesebb pénzből is készíthető kifejezetten egészséges Mikulás csomag is! A hasonló listákhoz általában hozzáteszik, hogy tegyünk a csomagba valamilyen plusz meglepetést is. Nos, mi az egészség megóvásához és megőrzéséhez az orrduglás elleni párnalapocskákat ajánljuk! A párnalapok kellemes illata nagyon fog tetszeni a gyerekeknek és az alvást is jobban élvezik majd. Csak ráteszik a fejüket és a párnalapokban lévő gyógynövények illóanyaga azonnal a szervezetükbe jut. Kitisztulnak és felszabadulnak az orrjáratok és nyugodtan pihenhetnek! Hasznos meglepetés lesz ez nekik és nekünk is! orrdugulás ellen légzéskönnyítő párnalap gyerekeknek

A gyerekeknek való légzéskönnyítő párnalapról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.