Az elmúlt héten újabb illegális parlagfű készítményeket vont ki a forgalomból a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal). Néhány hét alatt ez már a második olyan eset, amikor engedéllyel nem rendelkező termékeket kell visszahívni a polcokról. Októberben Bács-Kiskun megyében foglaltak le a hatóságok közel 2 mázsányi parlagfű tablettát. (Itt a termék tárolásával is komoly gondok voltak, közvetlenül egy lakóház pincéjéből forgalmazták az árut.)

Hogy lett a parlagfűből tabletta?

Az első, ami a parlagfűről eszünkbe jut az az allergia. Nem véletlen, mivel hazánkban több, mint 1 millió ember szenved a növény pollenjeitől. Az ő életük (időjárástól függően) július végétől október közepéig olykor maga a pokol. Ennek ellenére, illetve talán pont emiatt, az elmúlt néhány évben egyre divatosabbá váltak a parlagfűből készült tabletták és teák. hazánkban több, mint 1 millió ember szenved a növény pollenjeitől. Néhány gyógynövényekkel foglalkozó személy állította elsőként, hogy a még virágzás előtt szedett parlagfű fogyasztása megszünteti az allergiás panaszokat. Ezt követően nagyon gyorsan megjelentek a piacon a különféle teák, majd tabletták. Nem sokkal később (főként az online térben), már futótűzként terjedt, hogy a növény rendszeres fogyasztása számos egyéb bajra is gyógyírt jelent.

Adódik a kérdés, hogy mi ezzel a probléma?

Az elsődleges gond azzal van, hogy a hatályos európai jogszabályok szerint a parlagfű készítmények új élelmiszernek minősülnek. Az új élelmiszereket minden esetben engedélyeztetni kell! A gyártóknak komoly kutatásokkal kell alátámasztaniuk, hogy a növény élelmiszerként való felhasználása biztonságos. Ezek a vizsgálatok hiányoznak, így engedély hiányában a parlagfűből készült termékek forgalmazása is tilos! Korábban az Istenek Eledele, most pedig az Ambrózia olajkapszula, a Parlagfű virágeszencia és a Parlagfű tea nevű termékeket foglalták le és hívták vissza a kereskedelemből. (Ez az online webáruházaknál is folyamatban van.) Ugyancsak problémás a kapszulákban lévő növény/ek eredete. Hazánkban, a 2008-as, érvényben lévő törvény alapján a parlagfű irtása kötelező! (Amennyiben erdőn, mezőn, szántón, réten, építési telken parlagfüvet találnak, akár 5 millió Ft összegű bírság is kiszabható!) Felmerül tehát, hogy honnan származik ez a sok növény, tartalmaz-e káros anyagokat? Hazánkban, a 2008-as, érvényben lévő törvény alapján a parlagfű irtása kötelező!

Hatásos, vagy veszélyes a parlagfű?

Arról, hogy a parlagfű gyógy-, vagy gyomnövény-e, megoszlanak a vélemények. Egyesek esküsznek rá, hogy nekik bevált, míg mások szerint később komoly problémákhoz vezethet. Az egyetlen érdemi kutatást eddig a Szegedi Tudományegyetem készítette és publikálta. Ők patkányokon tesztelték a parlagfű fogyasztást. Az eredmények tanúsága szerint a növény hosszútávon történő (1 hónap) fogyasztása, több szervet, főként a vesét károsítja. Annak megállapítására, hogy a toxikus hatás fenn áll-e az embereknél, további vizsgálatok szükségesek. A kutatást publikáló cikk szerzői, köztük Dr. Csupor Dezső (gyógyszerész, egyetemi docens SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet) úgy vélik, hogy ha a parlagfű teljesen kockázatmentes lenne, akkor egy hónapos adagolás után nem találtak volna ilyen elváltozásokat. Hogy kinek van igaza, azt majd az idő fogja eldöntetni. A füvesemberek eszik, a kutatók „tiltják”. Előbbiekről is tudni kell, hogy kizárólag virágzás előtt, pollen nélkül fogyasztják! A parlagfű egyelőre fenn marad az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal (EFSA ) 100 legveszélyesebb növény listáján. Ezen kívül, ahogy említettük a belőle készült tabletták, kapszulák és teák tiltottak, így a Nébih a következő felhívást tette közzé: „A hivatal kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a szervezet zöld számán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.“